Ο της ελιάς καρπός μέγιστον αγαθόν

Το Κρητικό Ελαιόλαδο απ’ την Ζάκρο Σητείας Κρήτης παράγει ένα πολύτιμο χυμό απ’ τον καρπό που παράγεται στην συγκεκριμένη τοποθεσία, σ’ αυτό συμβάλλουν οι παράγοντες του υψόμετρου, του εδάφους, του νερού και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών. Το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε θρεπτικές αξίες, φρουτώδη γεύση, λαμπερά καταπράσινο χρώμα και φρέσκο άρωμα. Η ιστορία των ελαιώνων, τοποθετείται σε μια ιστορία τεσσάρων χιλιετιών. Όταν ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας ανακάλυψε τη μινωική έπαυλη της Κάτω Ζάκρου, ανέσυρε απ’ το πηγάδι του ανακτόρου βρώσιμες ελιές, οι οποίες ήταν συντηρημένες μερικούς αιώνας μέσα σε πήλινο κύπελλο στους θεούς.

Παρατηρείται λοιπόν, ότι ανέκαθεν το λάδι αποτελούσε βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, απ’ την προσφορά που γινόταν στα συμπόσια ως πολύτιμα δώρα για θεραπευτικούς λόγους αλλά και περιποίηση σώματος, μέχρι και σήμερα που η αξία του αναγνωρίζεται ως ένα απ’ τα σημαντικότερα αγαθά για την καλή υγεία. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, παρατείνει τη ζωή και τη νεανικότητα και συνίσταται από επιστήμονες και διαιτολόγους. Εξαιτίας αυτού, βρίσκεται ως πρώτη ύλη στην Κρητική διατροφή και στο Κρητικό τραπέζι.

«Ο της ελιάς καρπός μέγιστον αγαθόν»